“Yoga este o disciplină prin care poți îmbunătăți calitatea vieții; este o filozofie pentru atingerea păcii. Dacă dorești să fii sănătos, dacă dorești să simți pacea și dacă dorești să evoluezi, include yoga în stilul tău de viață” (Swami Satyananda)

Swami Satyananda a structurat într-un sistem practic și științific viziunea maestrului său, Swami Sivananda, filozofia, practicile și stilul acestuia de viață. Ca un tribut adus eforturilor sale, acest sistem este cunoscut peste tot în lume ca Satyananda Yoga sau Bihar Yoga.

Sistemul Satyananda Yoga este o știință completă pentru o viață armonioasă, ce se potrivește oricui, indiferent de vârstă, sex, condiție mentală sau fizică. Adresându-se întregii persoane, nu doar corpului fizic, Satyananda Yoga oferă o metodă sistematică de integrare a minții, corpului și spiritului, precum și procedee de dezvoltare fizică, mentală, emoțională și spirituală.

Integrând esența profundă a tuturor tipurilor de yoga, Satyananda Yoga evoluează activ ca o știință utilă vieții cotidiene, potrivită necesitățior civilizației moderne.

Yoga integrală

Swami Satyananda nu s-a fixat doar pe o anumită ramură de yoga, ci a elaborat un sistem holistic și integral, ce cuprinde unelte pentru a întregi personalitatea și pentru a ajusta anumite aspecte ale acesteia.

Nenumăratele tipuri de yoga existente au devenit metode pentru obținerea armoniei între diferitele aspecte ale personalității umane. Hatha Yoga este folosită pentru echilibrarea energiilor fizice și mentale. Raja Yoga este utilizată pentru ajustarea și reglarea comportamentului mental, atitudinilor și implicării în lumea materială. Yamas, constrângerile, și niyamas, disciplinele, devin metode pentru managementul minții. Practicile de pratyahara și dharana conduc la dezvoltarea facultăților intelectului. Calitățile inimii sunt trezite prin combinarea efectelor dobândite prin procedeele meditative cu karma yoga, permițând sentimentelor pure și necondiționate să poată fi exprimate.

Yoga pentru cap, inimă și mâini

Satyananda Yoga caută să trezească și să integreze facultățile capului, inimii și a mâinilor. Capul reprezintă intelectul, mintea, înțelepciunea, înțelegerea, cunoașterea, conștientizarea și observația. Inima reprezintă emoțiile, sentimentele și sensibilitatea. Mâinile reprezintă abilitatea de a acționa, de a realiza, de a crea. Cunoașterea (jnana), acțiunea (karma) și sentimentele (bhakti) nu sunt separate unele de altele. De aceea, o dezvoltare integrală nu poate fi obținută dacă unul din aceste aspecte ale personalității este neglijat.

Scopul yoga este uniunea dintre facultățile capului, inimii și mâinilor.