Mantra și mintea

Mantra și mintea

În filosofia tantrică, mantra reprezintă o forță care poate fi folosită pentru trezirea conștiinței noastre spirituale. Fundamentul mantrei este sunetul, care pleacă de la brut la subtil. În univers există unde sonore lente, medii și rapide. Undele medii sunt perceptibile de către noi, dar cele lente și rapide nu. Când este produs sunetul mantrei, se creează un câmp mediu de frecvență, sunetul fiind perceptibil sau brut. Dar când mantra este intonată în tăcere, are o rată mai rapidă de frecvență, și sunetul devine imperceptibil sau subtil.

Așadar, mantra funcționează atât pe plan material, cât și pe planuri mai înalte. Când produci un sunet și accelerezi frecvența, acest lucru afectează tărâmul conștiinței. Ca atunci când arunci o pietricică într-un lac tăcut și liniștit, impactul creează unde, iar undele creează cercuri care devin din ce în ce mai mari, în funcție de forța și greutatea pietrei. În același fel, când repeți o mantra, sunetul lovește omogenitatea conștiinței și creează unde care ajută la dezvoltarea minții.

Bariera

Mintea constă în două aspecte – individual și universal. De fapt, în tot universul nu există decât o singură minte, dar această minte se individualizează în funcție de fiecare circuit în parte. De exemplu, mintea mea și a ta nu sunt două minți; mințile noastre reprezintă circuite diferite ale aceleiași minți. Deci adevărul este că mintea individuală este parte a minții universale, omogene. Așadar, mintea individuală poate fi întotdeauna conectată cu mintea universală dacă știm cum să o facem. Trebuie să ținem minte asta ca pe o lege, pentru că este de o importanță maximă în viața spirituală.

Când începem să practicăm mantra, creăm vibrații în mintea exterioară. Când mintea devine calmă, liniștită, aceste vibrații sunt transferate către partea universală a minții. Apoi bariera dintre mintea individuală și cea universală dispare. Din cauza acestei bariere, mințile noastre sunt separate unele de altele; nu știi ce gândesc eu și nici eu nu știu ce gândești tu. Dar când această barieră dispare, mintea mea și a ta devin una singură.

Întotdeauna am înțeles mintea ca proces al gândirii, dar conform filosofiei tantra, mintea nu este gândirea. Gândurile și sentimentele sunt expresii ale minții, nu mintea însăși. Așa cum valurile oceanului sunt o expresie, o manifestare a oceanului; ele nu sunt oceanul. Gândul și emoția sunt vrittis (modele) ale minții. Furia, pasiunea, lăcomia, gelozia, iubirea, memoria, judecata, toate acestea sunt modele și nu mintea însăși.

Mintea este conștiință omogenă. Această conștiință este de două feluri – exterioară și interioară. Atunci când ai percepții tactile, atunci știi că conștiința este exteriroară. Când disociezi mintea de simțuri, conștiința devine interioară. Mintea se poate orienta în orice fel. Când mintea devine extrovertită, are experiența formei, a sunetului, a atingerii și a mirosului prin cinci organe de simț diferite. Experiența senzorială este jocul minții.

Dacă mintea este introvertită, simțurile sunt inerte. Atunci persoana nu aude, nu vede, nu miroase, nu vorbește, nu simte. Acest lucru este denumit pratyahara. Când mintea se orientează către interior, accesezi bariera și începi să vezi cosmosul, ceea ce reprezintă o experiență infinită. Nu există început sau sfârșit, nici circumferință sau centru.

Definim conștiința ca exterioară sau interioară, materială sau spirituală. Conștiința materială este experiența exterioară a minții. Conștiința spirituală este experiența interioară a minții. Când mintea are o barieră, este limitată la experiența materială, dar când bariera este ruptă, atunci ajunge la experința spirituală. În filosofia yoghică, bariera este denumită avidya (ignoranță) sau maya (iluzie). Prin practicarea mantrei, bariera se distruge.

Structura minții

Fiecare mantra are un sunet specific. Nu cunoaștem toate sunetele, dar știm că sunt unele sunete mai line, iar unele mai puternice. Ce se întâmplă când un sunet este produs? Oamenii de știință au observat că modelele undelor creierului se schimbă. Tantricii spun că atunci când este produs un sunet, se schimbă structura minții.

Mintea nu este formată dintr-un singur element. Așa cum apa este formată dintr-o combinație de hidrogen și oxigen, așa și mintea este o combinație de diferite formațiuni. În yoga si tantra, aceste formațiuni sunt cunoscute sub numele de samskare. Acestea reprezintă reziduul experienței individuale de-a lungul numeroaselor încarnări.

Mintea funcționează precum o cameră. Tot ce a fost cunoscut și experimentat prin intermediul simțurilor rămâne imprimat în partea subliminală a minții. Toate aceste imagini create sunt atât de numeroase, că nu vei fi niciodată capabil să le știi pe toate și nu este ușor să le clasifici. Unele sunt slabe și nesemnificative, în timp ce altele au o influență puternică asupra personalității, obiceiurilor și caracterului. Unele sunt spontane și periodice, în timp ce altele sunt cu tine în permanență.

Este de înțeles că sentimente puternice precum mânia, pasiunea, gelozia sau frica ne vin în minte din când în când, dar în timpul meditației vin și pleacă tot felul de gânduri nesemnificative. Acest lucru se întâmplă pentru că nu am curățat structurile minții. De aceea premisa meditației este chitta shuddhi (purificarea mentală). Acest lucru nu trebuie înțeles ca fiind o practică religioasă. Chitta shuddhi se referă la structurile minții. Altfel, atunci când stai în meditație, vin în minte în mod constant tot felul de gânduri mărunte, provocând neliniște și tulburare. Practica mantrei este una dintre cele mai bune metode de chitta shuddhi, dacă este făcută cu conștiința tuturor gândurilor care vin în minte în timp ce mantra este repetată.

Mantrele bija

Mantrele bija (sămânță) sunt sunete foarte puternice, care au efecte semnificative instantanee. Există milioane de mantre bija, dar noi știm doar câteva dintre ele. Fiecare bija mantra are elementul său și fiecare element este asociat cu un centru energetic al corpului. De exemplu, Om aparține eterului, cel mai subtil element. Locația eterului este in chakra ajna. Așadar, Om este mantra chakrei ajna și este considerată a fi tatăl, cea mai puternică dintre toate mantrele bija. Căutătorii serioși ai realității absolute folosesc mantra Om.

Acesta este doar un exemplu de bija mantra și asocierile sale cu elementele și chakrele. În același fel, bija mantra Lam aparține elementului pământ, localizat în chakra mooladhara. Vam aparține elementului apă, legat de chakra swadhisthana. Ram aparține elementului foc, chakra manipuraa. Yam aparține elementului aer, chakra anahata. Ham aparține elementului eter, chakra vishuddhi.

Mantrele bija reprezintă cu siguranță o doză de potență înaltă. Aspiranții care nu și-au fixat structurile mentale ar trebui să practice mai degrabă mantre obișnuite, decât mantre bija. Când folosești o bija mantra, trezirea pranei este incontrolabilă. De aceea atât de mulți oameni au experiențe chiar în a doua zi după practicarea mantrei bija.

Nevoia de guru și de practică

Mantra trebuie primită de la un guru. O carte nu poate stabili mantra corectă pentru tine. Așa cum un cartuș trebuie să fie lovit de dispozitivul unei arme ca să explodeze, tot la fel și o mantra trebuie să fie dată de un guru, pentru a face să explodeze conștiința. Relația dintre un guru și discipol este doar mantra. Când gurul dă aspirantului o mantră, acesta devine discipol. Cu ajutorul mantrei, acesta încearcă să repare samskarele, diferitele structuri ale minții.

Gurul trebuie să aleagă o mantra pentru tine pe baza zodiei, temperamentului, bolilor sau căii spirituale. După ce primești mantra de la guru, trebuie să o rostești în fiecare zi intre cinci și zece minute. Oricât de puternică este mantra ta, dacă nu o practici, nu vei obține nimic.

Mantra trebuie repetată de mii de ori. La început, o repeți în plan auditiv. Vibrațiile sunt exterioare și efectele sunt brute. Dar treptat, pe măsură ce mintea devine din ce în ce mai liniștită, vibrațiile devin mai puternice. Apoi mantra merge mai profund în conștiință, pătrunde mintea conștientă și subconștientă până la mintea inconștientă. Odată ce mantra pătrunde în mintea inconștientă, distruge toate samskarele și structurile mentale. De aceea, mantra trebuie repetată în mod regulat împreună cu mala.

Mantra este o forță purificatoare. Nimic pe lume nu poate să întineze mantra; nimic nu o poate face impură. Mantra poate să purifice orice denaturare. Este un purificator atât de important, că indiferent ce mănânci, cum trăiești, ce gândești, sau ce religie ai, va domina și distruge toate samskarele. Atunci când samskarele sunt distruse și vălul este dat la o parte, vei vedea divinitatea strălucind înaintea ta precum soarele. Ceea ce căutai nu este departe. Există doar un văl între tine și minte, care trebuie distrus de mantra shakti, mantra yoga. Om este cea mai puternică, cea mai benefică dintre toate mantrele.

Swami Satyananda Saraswati

Dacă ți-a plăcut acest articol, recomandă-l prietenilor tăi.Share on Facebook0Email this to someone