swami-sivanandaSwami Sivananda Saraswati (1887 -1963), unul din cei mai renumiți maeștrii spirituali ai Indiei sec. XXI, a propagat yoga şi vedanta. Născut în India de Sud, în statul Tamil Nadu, a studiat medicina, lucrând apoi ca doctor în Malaezia, pentru mai mulţi ani, înainte de a deveni Sannyasin.

Restul vieţii l-a petrecut aproape în totalitate la Rishikesh. Este fondatorul Divine Life Society (1936), Yoga-Vedanta Forest Academy (1948) şi autor a peste 200 de cărţi despre yoga, vedanta şi o mare varietate de alte subiecte.

A pus bazele Ashramului Sivananda, care este sediul The Divine Life Society, pe malul Gangelui, la Rishikesh.

Sivananda Yoga este un sistem răspândit şi recunoscut la nivel mondial, o sinteză de învăţături şi tehnici care promovează dezvoltarea armonioasă a minţii, emoţiilor şi acţiunilor prin jnana, bhakti şi karma yoga.


26Swami Satyananda Saraswati s-a născut în Almora (India de Nord). În 1943, la vârsta de 20 de ani, a plecat de acasă în căutarea unui guru. Această căutare l-a condus, într-un final, la Swami Sivananda Saraswati, în Rishikesh, care l-a iniţiat în ordinul Dashnami al tradiţiei Sannyasa. În urmatorii doisprezece ani Swami Satyananda a trăit în ashramul maestrului său.

Între anii 1963 şi 1982, Swami Satyananada a călătorit foarte mult în străinătate, aducând învăţăturile sale oamenilor din toată lumea, de naţionalităţi şi religii diferite. A îndrumat milioane de oameni de pe toate continentele şi a stabilit centre yoga şi ashramuri în numeroase ţări.

Inspirat de Swami Sivananda, a fondat instituţii dedicate promovării yoga: International Yoga Fellowship Movement (1956), Bihar School of Yoga (1963), Yoga Research Foundation (1984) şi instituţia caritabilă Sivananda Math (1984). A scris peste optzeci de cărţi, inclusiv „Asana Pranayama Mudra Bandha”, recunoscută ca fiind unul din cele mai sistematice manuale de yoga din lume.


swami niranjananandaSwami Niranjanananda Saraswati s-a născut în 1960 la Rajnandgaon (India Centrală). De la naştere a fost îndrumat de către Swami Satyananda Saraswati şi la vârsta de doar patru ani a venit să locuiască alături de el la Bihar School of Yoga (Munger), unde a fost instruit în ştiinţa yoga.

În 1971 a fost iniţiat în Dashnami Sannyasa şi apoi, timp de unsprezece ani, a călătorit în străinatate pentru a cunoaşte nevoile oamenilor din diverse culturi şi pentru a fonda centre Satyananda Yoga în Europa, Australia, America de Nord şi de Sud.

S-a intors în India în 1983 pentru a conduce activităţile instituţiilor Bihar School of Yoga, Sivananda Math şi Yoga Research Foundation. În 1990 a fost iniţiat ca Paramahamsa Sannyasin, iar în 1995 a fost ales urmaş al lui Swami Satyananda Saraswati. A fondat prima universitate de yoga din lume, Bihar Yoga Bharati, în 1994, şi Yoga Publications Trust în 2000. Combinând tradiţia cu modernitatea, Swami Niranjan este un model de urmat şi o carismatică sursă de inspiraţie în filosofia, practica şi stilul de viaţă yoga.


swami satsangiSwami Satyasangananda Saraswati s-a născut în 1953, la Chandornagore (Bengalul de Vest). Deşi a primit încă din copilărie o educaţie modernă, la vârsta de 22 de ani, ca urmare a unor experienţe spirituale, a decis să urmeze stilul de viaţă al unui sannyasin. În 1982 a fost iniţiată de către Swami Satyananda Saraswati în tradiţia Dashnami Sannyasa.

Însoţindu-l pe Swami Satyananda în câteva tururi în străinătate, Swami Satsangi a înţeles profunzimile învăţăturilor lui. A realizat, în plus, cercetări intense atât în studiul ştiinţelor yoga şi tantra, cât şi în psihologia şi filosofia occidentală. Învăţător şi vorbitor inspiraţional, scriitor talentat, Swami Satsangi este autoarea unor cărţi valoroase despre yoga şi tantra.

Începând cu anul 1989, Swami Satsangi s-a stabilit în localitatea rurală Rikhiapeeth, dedicându-şi toate eforturile pentru ajutorarea sătenilor împovăraţi de sărăcie şi neglijaţi de societate. Prin intermediul instituţiei caritabile Sivananda Math, aduce o transformare pozitivă vizibilă în viaţa oamenilor din regiune, contribuind, în acelasi timp, la crearea unui centru spiritual şi educational plin de viaţă.


swami-suryaprakashSwami Suryaprakash s-a născut în 1982, la San Francisco, având părinți indieni. Nașterea lui a avut loc cu binecuvântarea lui Swami Satyananda, pe când Swami Niranjan călătorea în SUA și era un vizitator frecvent al casei părinților săi. Swami Suryaprakash a fost crescut într-un mediu ce l-a încurajat în direcția spirituală, bunicul său și membrii familiei sale fiind discipoli dedicați ai lui Swami Satyananda.

În 1999, după ce și-a încheiat educația în SUA și Spania, a venit în India să locuiască în ashram și să contribuie la misiunea maestrului său. Pe 15 ianuarie 2000 a fost inițiat în Dashnami Sannyasa de către Swami Niranjanananda. După ce a urmat instruiri intensive în viaţa de ashram și în viața spirituală, a fost numit președinte al Bihar School of Yoga pe 11 februarie 2008.

Swami Suryaprakash coordonează activitățile ashramului și este un exemplu viu de angajament şi dedicare. El reprezintă noua generație, în care tradiția spirituală clasică se îmbină armonios cu abilităţile tehnice. Vorbind fluent engleză, hindi și spaniolă, stăpânește de asemenea și alte limbi: catalana, franceza, italiana, greaca, sanscrita. El este de asemenea un foarte bun orator și un talentat muzician.