Ce este yoga?

Ce este yoga?

Când auzi cuvântul „Yoga”, îți aduci în minte o anumită imagine. Unii se gândesc la un fachir așezat în meditație pe un pat de cuie si cred că asta este yoga. Alții invocă imaginea unui yoghin retras într-o peșteră din munți, si asta este ce asociază cu yoga.

Unii oameni ajung să vadă o reprezentare în imagini a energiei Kundalini urcând de-a lungul coloanei vertebrale și asta le stârnește interesul pentru yoga. Alții merg la o sală de yoga și fac exerciții de yoga în fața oglinzilor care îmbracă pereții; ei își privesc corpurile, își observă postura și cred că yoga este ceva fizic care te face să arăți bine.

Fiecare își construiește o idee sau o imagine despre yoga de la care începe sa se identifice cu ea. Există o multitudine de idei, gânduri și imagini pe care vi le creați în minte și care definesc ce este yoga pentru voi. Și totuși, yoga nu este niciuna dintre aceste idei.

Ce este Yoga, atunci?

Răspunzând acestei întrebări, ajungem la concluzia că yoga este un stil de viață. Nu este o practică. Nu este nici măcar o practică spirituală. În realitate, este un stil de viață, pentru că odată ce ai început să aplici principiile yoga în viață, este foarte probabil că vei observa îmbunătățiri la nivelul percepțiilor, interacțiunilor, minții, emoțiilor, sentimentelor, acțiunilor și comportamentului. Sunt aceste schimbări doar rezultatul practicării de posturi, exerciții de respirație, relaxare, meditație, mantre și satsang? Sau aceste îmbunătățiri survin atunci când îți asumi responsabilitatea și controlul asupra propriei dezvoltări și a progresului în viață?

În viziunea înțelepților, fiecare individ trebuie să dobândească controlul asupra propriei vieți. Trebuie să devină responsabil de propria evoluție în viață. Se pot prescrie medicamente, dar dacă pacientul nu le ia ci doar le ține în dulap, cum îi vor fi acestea de vreun ajutor? Aveți medicamentele în mână, dar nu le luați; nu vă asumați responsabilitatea. Nu va îndepliniți îndatorirea de a lua medicamentele pentru a vă însănătoși.

Prin urmare, eu văd yoga ca un stil de viață – când începeți să inserați mici principii de yoga în rutina zilnică, aceasta se ameliorează treptat. Incorporați mici principii de yoga în comportament și acesta se ameliorează la rândul său; introduceți puțină relaxare și concentrare pentru a gestiona mai bine stresul și anxietatea din viață. În momentul în care începeți să includeți elemente de yoga în rutina zilnică, yoga devine un stil de viață. Dacă credeți că yoga este ceva ce poate fi practicat numai la orele de curs, mișcându-vă corpul, manipulând respirația, relaxându-va și meditând, atunci yoga nu va putea deveni parte din stilul vostru de viață.

Deci, răspunsul la întrebarea „Ce este yoga?” este că yoga este un stil de viață prin care ne controlăm comportamentul corpului, minții și emoțiilor. Este un stil de viață prin care cultivăm și creștem calitățile facultăților de gândire, simțire si acțiune. Aceasta este definiția Yoga.

~ Swami Niranjanananda Saraswati (Conducătorul Bihar School of Yoga )

Dacă ți-a plăcut acest articol, recomandă-l prietenilor tăi.Share on Facebook0Email this to someone